Windenergie

We hebben allemaal energie nodig. Om te kunnen werken, wonen en leven. We maken nu nog veel gebruik van fossiele brandstoffen. Deze zijn vervuilend en kunnen we niet eindeloos blijven gebruiken. Daarom is in het Europese Klimaatakkoord afgesproken dat we in 2030 in Nederland voor 35 miljard kilowattuur per jaar zonne- en windenergie moeten opwekken. Deze beide bronnen zorgen voor een betrouwbaarder stroomnet, ook in de toekomst.

Ondersteuning van ontwikkeling van windenergie

Gemeenten, provincie en waterschappen werken aan dit doel in de Regionale Energiestrategieën (o.a. RES-Twente). In Hellendoorn dragen we hier actief aan bij door de ontwikkeling van windenergie te ondersteunen.

  • De gemeente Hellendoorn werkt mee aan initiatieven van 4 of meer windturbines. 
  • De gemeente Hellendoorn kiest voor 100% lokaal eigendom in de windparken op haar grondgebied, Als dat een ontwikkelende en betrokken rol vraagt, dan doen we dat. 
  • De gemeente Hellendoorn werkt niet mee aan initiatieven voor windturbines in NNN-gebied, noch in de directe contour eromheen. 
  • Ten aanzien van geluid, slagschaduw, lichthinder, externe veiligheid en afstandsnormen hanteert de gemeente Hellendoorn de landelijke normen.

Inmiddels heeft de provincie besloten waar windturbines kunnen komen. Op overijssel.nl/wind vind je een kaart waarop staat om welke gebieden het gaat. Ook heeft de provincie besloten welke voorwaarden gelden voor windturbines. De windturbines moeten zo goed mogelijk passen in de omgeving, daarom is een aanpak gekozen waarbij we verschillende plannen met elkaar kunnen vergelijken. En degene die het best aan de voorwaarden voldoet, te kunnen kiezen.

Waar staan we nu met het windbeleid?

Provinciale Staten hebben op 9 oktober 2024 definitief ingestemd met het voorgestelde beleid. Dit beleid geldt per 1 november 2024. Voor de eerste gebieden start de aanmeldperiode voor initiatiefnemers om een aanvraag te doen.

In Hellendoorn zijn geen programmeringsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de provincie een maximum voor de gemeente heeft vastgesteld. Voor Hellendoorn is het maximum 60 GWh (ongeveer 3 windturbines). De aanmeldperiode is van 16 oktober 2024 tot 15 februari 2025.  

Hoe houden we rekening met bewoning, natuur en landschap?

We houden zo veel mogelijk rekening met wat inwoners en andere betrokkenen belangrijk vinden. Zo zijn we gekomen tot een aantal voorwaarden voor de windturbines:

  • Voldoende afstand tot woningen en natuurgebieden.
  • Niet in landschappen die we graag beschermen, omdat ze zo uniek zijn.
  • Zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt om versnippering te voorkomen.
  • Het liefst langs verkeersnetwerken of in grote, open gebieden.

Deze voorwaarden hebben vastgelegd in het provinciaal beleid. Deze voorwaarden kunt u lezen op de website van de provincie Overijssel.

Na de aanmeldperiode, kiest de provincie de beste projecten uit. Dan start voor die projecten de procedure. Tijdens de procedure is er ruimte voor de omgeving om mee te doen, mee te praten en een mening te geven. Ook worden er onderzoeken gedaan naar bijvoorbeeld de gevolgen voor de natuur in de omgeving. Benieuwd naar hoe zo’n procedure in zijn werking gaat? U kunt er alles over lezen op de website van de provincie Overijsssel.

Initiatieven die al lopen

Er zijn windplannen die verder zijn. Zij waren al begonnen voordat de provincie nieuw beleid heeft gemaakt in januari 2024. In gemeente Hellendoorn is het initiatief Energiepark Daarle al verder.

Meest gestelde vragen over windenergie en windturbines in de gemeente

Het Rijk werkt op dit moment aan nieuwe milieunormen en stelt die naar verwachting halverwege 2025 vast. We verwachten dat de milieunormen definitief zullen zijn vastgesteld voordat er een besluit komt over alle komende windinitiatieven in Overijssel.

De provincie heeft een pagina opgesteld met de meest gestelde vragen.