Wmo uitgelegd

Wat is de Wmo?

De Wmo is een landelijke wet. Wmo is een afkorting en staat voor: Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet zorgt ervoor dat wanneer inwoners het zelf niet redden, er hulp is vanuit de gemeente. Zodat iedereen zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig mee kan doen aan de samenleving.

Wmo-hulp is tijdelijk

Alle hulp vanuit de Wmo is tijdelijk. Dit betekent dat er hulp is zolang dit nodig is. Dat is voor iedereen anders. Inwoners worden via de Wmo tijdelijk ondersteund zodat zij mee kunnen doen aan de samenleving. Ondanks hun ziekte of beperking. Als een inwoner langer hulp nodig heeft, kan de hulp in sommige gevallen verlengd worden. De inwoner vraagt dan zelf verlenging aan bij de gemeente.

Meer weten over de Wmo?
Informatie over de landelijke wetgeving Wmo is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

Als de gemeente u hulp geeft, kunt u niet zelf kiezen. De gemeente bepaalt welke hulp u krijgt. Vanuit de Wmo is de gemeente verplicht om de goedkoopste oplossing te kiezen. Dit noemen we een maatwerkvoorziening.

Er is wel een mogelijkheid om in plaats van hulp in natura een vergoeding te ontvangen. Dit noemen we een Persoonsgebonden Budget (PGB). U kunt dan zelf kiezen welke hulp u krijgt, maar u moet dit dan ook zelf regelen. Bij hulp in de vorm van een PGB zijn er voorwaarden. Lees meer over de voorwaarden bij een PGB op rijksoverheid.nl.

Ja, u moet betalen. Hulp via de gemeente is niet gratis. Iedereen die hulp krijgt en 18 jaar of ouder is, betaalt een eigen bijdrage. U betaalt de eigen bijdrage aan het CAK. U krijgt hiervoor een factuur van het CAK thuisgestuurd.

Op de website van het CAK vindt u veelgestelde vragen over de eigen bijdrage.

Het CAK staat voor het Centraal Administratie Kantoor. Dit is een landelijke organisatie van de overheid die de eigen bijdragen int.

Op de website van het CAK vindt u veelgestelde vragen over het CAK en de eigen bijdrage.

Heeft u een inkomen op of net boven het bijstandsniveau? Dan kunt u mogelijk de eigen bijdrage terugvragen, bijvoorbeeld via uw ziektekostenverzekering of bijzondere bijstand.

De gemeente moet onderzoek doen. Afhankelijk van uw situatie kan dit onderzoek enige tijd duren.

U gaat eerst in gesprek met degene die u hulp geeft. Als u er niet uitkomt, kunt u een officiële klacht indienen bij de organisatie die uw hulp regelt.

De naam van de organisatie die uw hulp regelt, staat op de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

Als uw klacht niet naar wens wordt opgelost, kunt u nog meer doen. Wat u nog meer kunt doen bij klachten over de kwaliteit van de zorg leest u op rijksoverheid.nl.

Ja. De hulp die u krijgt is tijdelijk. In de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen staat wanneer uw hulp stopt. Dit is de einddatum van uw hulp.

Als u denkt dat u langer hulp nodig heeft, neemt u uiterlijk 8 weken voordat de hulp stopt contact op met de gemeente. U dient dan een verlengingsverzoek in. Neem hiervoor contact op.

Als uw hulp niet is komen opdagen, neemt u contact op met de organisatie waaruit u hulp krijgt.

De naam van de organisatie waarvan u hulp krijgt, staat op de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

U kunt contact opnemen met de leverancier van uw hulpmiddel.

De naam van deze leverancier staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

U kunt contact opnemen met de organisatie die hulp voor u regelt.

De naam van deze organisatie staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

Als uw hulpmiddel kapot is of gerepareerd moet worden, neemt u contact op met de leverancier van uw hulpmiddel.

De naam van deze leverancier staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

Sommige hulp regelt u altijd zelf. De volgende hulp regelt u zelf:

  • Boodschappen
  • Maaltijdservice
  • Activiteiten zoals een spelletjesochtend
  • Kleine klussen in huis
  • Kleine woningaanpassingen
  • Elektrische fiets (e-bike)
  • Wijkverpleging (dit vraagt u aan bij uw huisarts)