Lokale partijen bundelen hun krachten en gaan voor een vitaal Hellendoorn
Een goede gezondheid is voor de meeste mensen het belangrijkste in hun leven, zodat je het leven kunt leven dat je zo lief hebt. Dit is niet vanzelfsprekend en niet voor iedereen even makkelijk bereikbaar. Daarom bundelen 24 partijen uit de gemeente hun krachten in het Lokaal Preventieakkoord: Vitaal Hellendoorn. De gezamenlijke ambitie is om een gezonde leefstijl en preventie te stimuleren en te voorkomen dat mensen ziek worden. Voorkomen is immers beter dan genezen. De deelnemende partijen maken zich sterk voor een gezonde basis voor iedereen. Vanaf de zwangerschap, de kindertijd en jeugd, zodat ieder kind zich kan ontwikkelen tot een gelukkige, gezonde volwassene.
Situatie in de gemeente Hellendoorn
Op de vraag of het nodig is om in de gemeente Hellendoorn extra aandacht te besteden aan preventie en een gezonde leefstijl is het antwoord van Silvia van den Berg, beleidsmedewerker Publieke gezondheid, duidelijk. “Dit is zeker nodig. Er is nog veel te winnen in een samenleving waarin het vaak makkelijker is om een ongezonde dan gezonde keuze te maken als het bijvoorbeeld om voeding gaat. Ondanks onze groene leefomgeving en het uitgebreide sport- en beweegaanbod in de gemeente, heeft een bovengemiddeld percentage van de inwoners overgewicht. Dit levert een verhoogd risico op voor onder andere diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Ook bestaan er misvattingen over dat een glaasje alcohol per dag gezond zou zijn, naast dat overmatig alcoholgebruik veel voorkomt. Inmiddels is wel bekend dat roken tot gezondheidsproblemen leidt, al beginnen er iedere week nog steeds tieners met roken en is het voor verstokte rokers lastig om te stoppen. En dan hebben we het nog niet gehad over de mentale problematiek van bijvoorbeeld eenzaamheid, de impact van achterliggende problematiek als schulden waardoor mensen chronische (ziekmakende) stress ervaren. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waar gezondheidswinst te behalen is.”
Het zou niet uit moeten maken waar je wieg staat
Er komt een steeds sterkere roep vanuit de samenleving om minder focus te leggen op ziekte en zorg, maar meer op gezondheid en het voorkomen van ziekte. Vanuit het Lokaal Preventieakkoord willen de betrokken partijen deze beweging ook binnen de gemeente Hellendoorn een impuls geven. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het verkleinen van gezondheidsverschillen. Silvia vervolgt: “het zou niet uit moeten maken waar je wieg staat. Alle kinderen hebben het recht evenveel kansen te krijgen om gezond, gelukkig en veilig op te groeien en om te kunnen gaan met de uitdagingen van het leven. Vanuit het akkoord gaat extra aandacht uit naar psychische weerbaarheid van jeugd en een inclusieve samenleving. Het gedachtengoed ‘positieve gezondheid’ is een inspiratiebron voor alle plannen.
Deelname Lokaal Preventieakkoord
Het Lokaal Preventieakkoord is inmiddels volop in beweging en de komende tijd worden steeds meer acties gestart ten behoeve van gezonde en vitale inwoners. Er is een netwerk gevormd met enthousiaste betrokkenen vanuit onder andere het onderwijs, welzijn, de zorg, (sport)verenigingen, maatschappelijke- en vrijwilligersorganisaties, het verenigings- en bedrijfsleven, de gemeente en GGD Twente. Er zijn regelmatig werksessies en inspiratiebijeenkomsten om kennis te delen en samen te werken. Het netwerk is zeker nog niet compleet. Geïnteresseerd om ook aan te sluiten? Neem dan contact op met Marian Freriks of Silvia van den Berg (coördinatoren Lokaal Preventieakkoord van de gemeente Hellendoorn) via e-mailadres: lokaalpreventieakkoord@hellendoorn.nl.
Meer weten?
Op www.vitaalhellendoorn.nl is meer informatie te vinden over het Lokaal Preventieakkoord. Ook zijn op deze pagina de vlogs van Patrick ter Brugge en Erica Calkhoven te zien. Patrick is praktijkhouder van fysiotherapiepraktijk Zorgsaam en aanvoerder van de actiegroep gezonde leefstijl en meer bewegen. Erica is penningmeester en vrijwilliger bij Stichting Noabers voor Noabers en is aanvoerder van de actiegroep inzet op een inclusieve samenleving.