Begraafplaatsen in de gemeente Hellendoorn
De gemeente beheert de gemeentelijke begraafplaats Ninaberlaan, de gemeentelijke begraafplaats Meester Ponsteenlaan en Natuurbegraafplaats Het Kleine Blik. Alle begraafplaatsen zijn dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Begraafplaats Ninaberlaan
De begraafplaats Ninaberlaan is ruim 125 jaar oud en de vele bomen zorgen voor een mooi decor.
Begraafplaats Meester Ponsteenlaan
In 2012 is aan de Meester Ponsteenlaan de tweede gemeentelijke begraafplaats gerealiseerd. Hier is in de prachtige natuur tussen de kernen Hellendoorn en Nijverdal een nieuwe begraafplaats aangelegd die ruimte, rust en intimiteit uitstraalt en ook mogelijkheden biedt tot gedenken en wandelen.
Natuurbegraafplaats ’t Kleine Blik
In 2019 is Natuurbegraafplaats Het Kleine Blik aangelegd aan het Laantje van Moquette in Hellendoorn, een zijweg van de Meester Ponsteenlaan. Hier is het mogelijk om begraven te worden in de natuur. Deze begraafplaats wordt omringd door oude bomen. Daarbinnen ligt een rustieke bloemenweide waar verschillende paden tussendoor lopen. Op deze begraafplaats staan geen herdenkingstekens, stenen of bloemen waardoor de omgeving natuurlijk blijft.
Meer over begraafplaats ’t Kleine Blik
De natuurbegraafplaats is ca. 1,6 hectare groot. Per graf is 50 m² meter beschikbaar. Hierdoor kunnen er maximaal 120 mensen begraven worden. Wel is het mogelijk om in bestaande graven op de natuurbegraafplaats bijzettingen plaats te laten vinden of dat er urnen worden bijgezet. Op de locatie van het kleine blik kan gekozen worden uit de vakken die nog vrij zijn. Er zijn geen aparte vakken voor kinderen, de grafafmetingen zijn voor alle graven hetzelfde.
De vrije keuze van de kavels is aan enkele regels gebonden:
- Een kavel kan niet liggen in de zone onder de kronen van bestaande bomen waar nog grote gestelwortels voor kunnen komen. Zo wordt de vitaliteit en de stevigheid van de bomen niet aangetast
- Wanneer een kavel bezet is, dient een andere kavel te worden uitgekozen. Tenzij het gaat om een tweede begraving in hetzelfde graf
- De kavels worden alleen voor onbepaalde tijd uitgegeven
Voor de indeling van de graven op de natuurbegraafplaats geldt een andere indeling dan aan de Ninaberlaan en de Meester Ponsteenlaan. Op de natuurbegraafplaats geldt een vrije keuze van de exacte locatie op de vrije kavel. De kavels hebben een oppervlakte van 50 m². Ze zijn niet gemarkeerd en zijn verdeeld over de gehele begraafplaats om te voorkomen dat de afbraak van het lichaam van een overledene een te grote invloed heeft op de bodem, flora en fauna en de omliggende natuur.
De kavelindeling is bij de gemeente Hellendoorn intern bekend. De indeling van het terrein in kavels en of ze bezet zijn of niet is niet voor externen zichtbaar. Zo kan er vrij gekozen worden, waarbij men niet kiest voor een kavel maar voor een bewuste locatie.
Wanneer gekozen wordt voor een graflocatie op de natuurbegraafplaats ‘het Kleine Blik’, dan moet gebruik worden gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Om de natuur en het milieu zo weinig mogelijk te belasten, verwachten we dat er alleen natuurlijke en organische materialen mee het graf ingaan. Een kist, mand, lijkwade of urn is daarom altijd van onbehandeld organisch materiaal dat na ontbinding zonder schadelijke bijwerkingen door de natuur kan worden opgenomen. Denk aan materialen als:
- Niet verduurzaamd hout van inlandse houtsoorten;
- Katoenen doek;
- Stro, riet of wilgentenen
De handvatten dienen hierbij ook uit een natuurlijk materiaal te bestaan. De kleding die de overledene draagt of bij zich heeft, is eveneens van organisch en milieuverantwoord materiaal. De kleding mag bestaan uit afbreekbare stoffen zoals katoen, wol of vlas. De overledene kan ook zonder kleding in een lijkwade (of) in een kist worden begraven. Protheses, schroeven of ander lichaamsvreemd materiaal zullen niet altijd verwijderd kunnen worden, het zal zo zijn dat deze materialen, afhankelijk van de omstandigheden, pas over een zeer lange tijd zullen zijn afgebroken. Het is gebleken dat de concentraties van die materialen geen noemenswaardige problemen veroorzaken voor de natuur. Dit geldt ook voor mensen die voor hun overlijden een chemokuur hebben gehad. Ook dan zijn er geen beperkingen met betrekking tot het begraven op ‘het Kleine Blik’.
Bij een begrafenis op ‘het Kleine Blik’ is het niet toegestaan om de bloemkransen en andere bloemen op de graflocatie achter te laten.
In tegenstelling tot sommige andere natuurbegraafplaatsen worden op ‘het Kleine Blik’ geen grafmarkeringen toegestaan. De graflocatie mag niet aangegeven worden door middel van bijvoorbeeld; stenen, kruizen of bloemen. De locatie valt onder de noemer natuur en daar passen geen markeringen van graven in. Markeringen die worden aangetroffen worden door de beheerders verwijderd.
De natuurbegraafplaats ‘het Kleine Blik’ is een opengesteld en dus openbaar toegankelijk gebied. Er mag daarbij alleen gewandeld worden over de gemaaide graspaden en met respect voor het gebied en de aanwezige flora en fauna. Het weggooien van afval, buiten de paden lopen en het los laten lopen van honden is niet toegestaan. Het gebied is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
Wanneer een uitvaartondernemer een vraag krijgt om iemand op de natuurbegraafplaats te begraven, dan gaat dit als volgt. De digitale web agenda van de gemeente Hellendoorn wordt volledig ingevuld. Hierbij wordt de keuze voor de begraafplaats ‘Het Kleine blik’ aangegeven. Er wordt door de begraafplaatsbeheerder contact opgenomen met de uitvaartondernemer voor een afspraak. Op die afspraak gaat de begraafplaatsbeheerder, samen met de uitvaartondernemer en (een) nabestaande(n) een locatie op ‘het Kleine Blik’ bepalen. Op de dag van de begrafenis wordt het graf gemaakt door een medewerker van de begraafplaats. Voor het bijzetten van een urn wordt een gat geboord waarin de urn geplaats kan worden. Een asbus of urn kan ook bijgezet worden in een graf. De bus wordt dan op een minimale diepte van 1 meter bijgeplaatst. Op de natuurbegraafplaats mag geen as worden uitgestrooid om twee redenen. Uitstrooiing in een natuurgebied leidt tot een vermesting van de bovenlaag van het terrein wat een ruigere vegetatie tot gevolg kan hebben. Een begrafenis op ‘het Kleine Blik’ is anders. De omgeving is natuurlijker. De vegetatie is ruiger en hoger en kan nat zijn van de regen. Verder zijn er geen gebaande paden naar de graven toe. Wanneer men ‘het Kleine Blik’ betreedt, kunnen de graspaden gevolgd worden om zo dicht mogelijk bij de graflocatie te komen. Van hieruit moeten mensen door de hogere vegetatie naar de graflocatie lopen. Daar kan men om het graf gaan staan om de begrafenis bij te wonen. Daarnaast wordt er niet uitgestrooid om te voorkomen dat er as op andere graven terecht komt. De graven op ‘het Kleine Blik’ zijn niet zichtbaar aangegeven en het is onduidelijk of men op het juiste graf, een lege plek of een ander graf uitstrooit. De as van een overledene kan wel als een bijzetting in het graf van een naaste worden gestrooid. Hiervoor moet eerst de zode van het al bestaande graf worden verwijderd. Daarna wordt de laag tot 100 cm diep uitgegraven. Op die diepte wordt de as dan verstrooid. Dit valt buiten de wortelzone van de planten en de as kan dus geen schade aanbrengen in de vorm van vermesting. De grafdieptes zijn gelijk op alle gemeentelijke begraafplaatsen.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.