Natuurvriendelijk maaien

In de gemeente Hellendoorn houden we rekening met natuur én mensen bij het maaien van bermen, grasvelden en andere groenstroken. We streven naar een gezonde balans tussen biodiversiteit, veiligheid en gebruiksgemak. Daarom maaien we niet overal even vaak en geven we planten en dieren de ruimte waar dat kan. Dit draagt bij aan een groene en prettige leefomgeving voor iedereen.

Waarom maaien we op deze manier?

Door minder en anders te maaien krijgen we – stap voor stap – grasweides en bloeiende bermen, dit is goed voor de biodiversiteit. Bloemrijk grasland trekt veel insecten aan, zoals vlinders, bijen en hommels. Die zijn belangrijk voor het natuurlijk evenwicht van uw buurt, want een rijk insectenleven trekt ook andere dieren aan zoals vogels en zoogdieren. Dit heeft een positieve invloed op de natuur, maar ook op de uitstraling van onze gemeente.

Daarnaast houden we rekening met veiligheid en gebruik:

  • Langs wegen en kruisingen maaien we vaker om het zicht voor weggebruikers te behouden.
  • Op speelvelden en trapveldjes maaien we regelmatig, zodat deze plekken goed bruikbaar blijven.
  • Bermen en natuurweides maaien we minder vaak, om bloemen en insecten ruimte te geven.

Hoe maaien we?

Niet alle gebieden worden op dezelfde manier gemaaid. Hieronder leest u hoe we verschillende soorten groen beheren:

  • Grasvelden en natuurweiden

Deze maaien we 2 tot 3 keer per jaar. Het maaisel wordt afgevoerd, zodat er meer bloemen en kruiden kunnen groeien. Dit zorgt voor een gezonder ecosysteem en een afwisselend landschap.

  • Bermen en taluds

Bermen en taluds maaien we zorgvuldig. We laten het maaisel waar mogelijk even liggen, zodat zaden zich kunnen verspreiden en insecten de kans krijgen zich te verplaatsen. Bermen langs wegen maaien we vaker om de verkeersveiligheid te waarborgen.

  • Speelvelden, ligweides en grasstroken

Op plekken waar mensen recreëren, zoals speeltuinen, trapveldjes en hondenuitlaatplaatsen, maaien we vaker. Hier houden we het gras kort, zodat de ruimte toegankelijk en gebruiksvriendelijk blijft.

Melding maken

Ziet u een gevaarlijke situatie in de openbare ruimte, bijvoorbeeld een onoverzichtelijke kruising? Geef uw melding door dan kunnen wij ervoor zorgen dat de gemeente Hellendoorn leefbaar, schoon en veilig blijft. 

Veelgestelde vragen

We krijgen veel meldingen van inwoners die zich storen aan hondenpoep in de berm, op straat, in de wadi en op andere plekken. Hondenpoep is ongeveer ergernis nummer één – voor inwoners met én zonder hond. Of u nu binnen of buiten de bebouwde kom loopt, of in een losloopgebied: het opruimen van hondenpoep is altijd uw eigen verantwoordelijkheid.

Speciale hondenpoepzakjes zijn verkrijgbaar bij de lokale dierenwinkels, maar u kunt ook een boterhamzakje gebruiken. Gooi het gebruikte zakje vervolgens in een gewone vuilnisbak of speciale afvalbak. Zo houden we samen onze straten, bermen, plantsoenen en speelpleinen schoon.

Deze pluimvormige zaden kunnen bij honden in de huid vast komen te zitten, wat voor vervelende problemen kan zorgen bij jouw huisdier. We maaien extra zorgvuldig langs randstroken van grasvelden en losloopgebieden. Hoewel we hier extra alert op zijn, kunnen we grasaren niet in alle gevallen voorkomen.

Wat kun je doen?

  • Let op als uw huisdier door gras loopt
  • Houd uw huisdier aan de lijn
  • Controleer uw huisdier als deze buiten is geweest
  • Is een grasaar te zien? Verwijder deze dan met een pincet of ga naar de dierenarts
  • Ruim altijd hondenpoep op; dit helpt om de verspreiding van grasaren te verminderen.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar juist door bermen en kruidenrijke graslanden te maaien terwijl ze in bloei staan, dragen we bij aan het bevorderen van de biodiversiteit. De reden hiervoor is als volgt: het maaien is erop gericht om in de zomermaanden juni, juli en augustus zoveel mogelijk bloeiende planten te hebben. Juist in deze periode hebben insecten de grootste behoefte aan voedsel.

Het gras rond speelvoorzieningen wordt intensief gemaaid. Buiten deze voorzieningen kunnen kinderen ook in hoog gras spelen, wat hen in contact brengt met de natuur. Ze leren over dieren en planten, maar ook alert te zijn op gevaren zoals teken.

Teken leven in zowel lang als kort gras en kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Blijf dus altijd alert op teken na buitenactiviteiten.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.