In gesprek over de omgevingsvisie Hellendoorn 2040
De gemeente Hellendoorn werkt aan een brede omgevingsvisie. Maar wat is dat precies? En waarom is het zo belangrijk om mee te denken? Verantwoordelijk wethouder Jan van den Bosch en burgemeester Jorrit Eijbersen leggen het uit.
Wat is een omgevingsvisie precies?
Jan: Een omgevingsvisie is een toekomstplan waarin we onze ideeën en doelen voor de leefomgeving vastleggen. We willen dat Hellendoorn in 2040 nog steeds een geweldige plek is om te wonen, werken en ontspannen. Welke keuzes moeten we nu al maken om dat te bereiken? En welke acties zijn nodig? Dat leggen we vast in onze brede omgevingsvisie.
Waarom wil Hellendoorn een brede omgevingsvisie maken?
Jan: We maken deze visie voor onze inwoners en ondernemers. Daarnaast is ons bestuur verplicht om voor 1 januari 2027 een omgevingsvisie vast te stellen. Dat staat in de Omgevingswet. Die wet gaat vooral over hoe het er buiten uitziet. Waar woningen moeten komen bijvoorbeeld. Of hoe we onze natuur kunnen beschermen. Maar wij willen onze visie breder maken. Onze toekomst gaat ook over welzijn, gezondheid, goede zorg en gemeentelijke dienstverlening. Daarom maken wij een brede omgevingsvisie waarin alle thema’s aan bod komen.
Jorrit: De gemeenteraad heeft ons college gevraagd om een strategische visie te maken. We zien het als een kans om zowel de opdracht van de raad als de opdracht uit de Omgevingswet in één project op te pakken.
Waarom is de input van inwoners en ondernemers belangrijk?
Jan: Er zijn twee redenen. Ten eerste: plannen maken doe je niet alleen. Een goed resultaat vraagt om samenwerking met bewoners, bedrijven en organisaties. Samenwerken kan tot betere plannen en meer draagvlak leiden. Ook als het gaat om Hellendoorn in 2040. Ten tweede: we staan voor grote uitdagingen zoals de energietransitie, betere zorg, duurzamere landbouw en het snel bouwen van woningen. Die uitdagingen kunnen we alleen samen aan.
Hoe haalt de gemeente de mening van inwoners op?
Jan: Dat doen we op verschillende manieren. We hebben bijvoorbeeld een vragenlijst opgesteld om een goed beeld te krijgen van de identiteit en kwaliteiten van de gemeente. Tussen 15 en 24 november benaderen we zoveel mogelijk inwoners en ondernemers met deze vragenlijst. We hopen dat heel veel mensen de vragenlijst invullen.
Op 9 december organiseren we vervolgens een grote bijeenkomst om te praten over wat Hellendoorn zo uniek maakt. Inwoners, ondernemers en belanghebbenden kunnen zich hiervoor aanmelden. Ook in 2025 zullen er activiteiten plaatsvinden om samen de toekomst van Hellendoorn vorm te geven.
Wat doet de gemeente met alle input?
Jan: We documenteren alles goed. Verslagen van bijeenkomsten en gesprekken komen op de website te staan. De input gebruiken we om de gemeenteraad te adviseren. Uiteindelijk bepaalt de raad op basis van alle input de definitieve koers.
Doe mee!
Jorrit: We willen jullie in deze fase uitdagen om Hellendoorn te vergelijken met een bekende Nederlander. Zo vergelijk ik Hellendoorn wel eens met Rob Harmeling, de wielrenner uit Nijverdal die in 1992 een etappe in de Tour de France won. Hij is eerlijk, sportief, avontuurlijk, veelzijdig en lekker duidelijk. En zo zie ik onze gemeente ook.
Hoe zie jij Hellendoorn? Met wie zou jij onze gemeente willen vergelijken? Waarom vind je het fijn om hier te wonen? Welke kwaliteiten moeten we behouden voor de toekomst? Geef je mening via de vragenlijst op de website, de antwoordkaart of ga op straat met ons in gesprek!