Gezinswerk bracht Judith van angst in huis naar genieten in de speeltuin

17 oktober 2024, 13:17

Haar zoontje Maarten wilde graag naar buiten. Spelen in de speeltuin. Maar moeder Judith uit Nijverdal durfde niet. Een postpartum depressie hield niet alleen haar in een greep, maar het hele gezin. ,,Dankzij de gezinswerker ben ik er weer bovenop.”

Vraag ouders naar de mooiste dag van hun leven en velen zullen zeggen: de dag dat de kinderen geboren werden. Die bekende roze wolk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Judith (29) uit Nijverdal kan daarover meepraten.

,,Maarten was zes maanden oud en ik was eigenlijk vooral heel vaak somber, kriegelig en boos”, zegt ze. ,,Als mijn moeder of schoonmoeder bijvoorbeeld iets zei over Maarten, dan kon ik behoorlijk uit mijn slof schieten. Zo erg, dat óók ik ervan schrok. Ik herkende mijzelf niet meer.”

Al snel bleek: Judith had een postnatale depressie. Een vorm van depressie die optreedt bij vrouwen die recent bevallen zijn.

Te beschermend

,Ik heb hulp gezocht omdat ik mijzelf niet meer herkende in de manier hoe ik mij gedroeg. Niet alleen vanwege de stemmingswisselingen, maar ook vanwege angstgevoelens. Ik liep er tegenaan dat ik het huis niet uit durfde. Ik was te beschermend voor Maarten en zag overal beren op de weg. Beren die er eigenlijk niet waren.”

Zo werd Judith gekoppeld aan een gezinswerker van de gemeente Hellendoorn. Een gezinswerker ondersteunt gezinnen die opvoedvragen hebben. Samen wordt gezocht naar oplossingen. Soms via praktische hulp, soms door coaching.

,,Het begon met gewoon praten”, zegt Judith. ,,Over van alles eigenlijk. Kleine dingen waar ik tegenaan liep. Zoals het naar bed brengen van Maarten. Ik kreeg handvatten.”

Judith haar depressie kwam volgens haarzelf voort uit het overlijden van haar vader. Die overleed in 2021. Een paar maanden later werd zij zwanger.

Tekst gaat verder onder de afbeelding…

Onverwerkte emoties

,,Dan zou je blij moeten zijn. Maar ik was niet blij, want ik mistte mijn vader”, zegt ze. ,,Die onverwerkte emoties stapelden zich op en dat werd uiteindelijk te veel.”

Tijdens de gesprekken met de gezinswerker ging het ook over het binnen zitten. Over de cocon die ze creëerde. Judith: ,,Ik vond het eng om dat toe te moeten geven. Dat ik bang was, maar ook te beschermend voor mijn kind.”

Ze vertelt dat ze bang was dat mensen haar buiten zouden bevragen. Mensen die uitleg zouden willen over waarom ze nog niet weer aan het werk was of andere opmerkingen zouden kunnen maken.

,,Niet rationeel natuurlijk”, zegt ze nu. ,,Ik ben redelijk nieuw in Nijverdal en ken niet zo veel mensen hier. Waarom zou een vreemde mij aanspreken? Maar die angst was oprecht. Ik twijfelde veel en dacht dat ik alles verkeerd deed. Het was alsof een onzichtbare muur me tegenhield om naar buiten te stappen, uit angst voor wat mensen zouden zeggen.”


“Als ik geen hulp had gezocht, had ik misschien nu nog steeds binnen gezeten, gevangen in mijn eigen angsten.”

— Judith

Luisterend oor

,,Lucienne hielp mij er weer bovenop”, zegt ze over de gezinswerker van de gemeente Hellendoorn. ,,Door een luisterend oor te bieden, door adviezen te geven, maar vooral door mij te laten doen: zij liet mij ervaren dat ik veel meer kan dan ik dacht.”

,,De eerste keer dat Lucienne me vroeg om samen een rondje door het park te lopen, voelde als een enorme stap. Mijn benen trilden, en ik was bang voor elk gesprek dat ik onderweg zou kunnen voeren. Maar met elke stap werd het iets makkelijker en na verloop van tijd begon ik zelfs te genieten.”

En nu? ,,Maarten houdt van buiten zijn. Samen met hem ga ik er veel op uit. Als ik geen hulp had gezocht, had ik misschien nu nog steeds binnen gezeten, gevangen in mijn eigen angsten. Mede dankzij Lucienne ben ik nu sterker dan ooit. Niet alleen als moeder, maar ook als mezelf.”


Gezinswerk begonnen als proef

In mei 2022 is het gezinswerk geïntroduceerd in de gemeente Hellendoorn. Het begon als een proef met één gezinswerker. De resultaten van de proef zijn positief.

Ouders zijn blij met de geboden hulp. Die hulp begint snel en gebeurt gewoon thuis. Voor de gemeente heeft gezinswerk ook voordelen. Met name vanwege de preventieve werking. Het aantal inwoners dat duurdere zorg nodig heeft, neemt hierdoor af.