Begroting van de gemeente Hellendoorn voor 2025 biedt ruimte voor het versterken van leefbaarheid en woningbouw

3 oktober 2024, 16:22

Het college van de gemeente Hellendoorn heeft de begroting voor 2025 overhandigd aan de gemeenteraad. Financieel staat de gemeente er volgend jaar goed voor met een verwacht positief saldo van € 1,3 miljoen. Het college wil dan ook investeren in onder andere de leefbaarheid van de kernen, woningbouw en de Omgevingsvisie Hellendoorn 2040.

De begroting voor 2025 sluit met een positief saldo van € 1,3 miljoen. Het voorstel is om het verwachte overschot toe te voegen aan de reserve. Voor de jaren na 2025 worden wel tekorten verwacht, maar deze tekorten vallen een stuk lager uit dan verwacht. Wethouder Egbert Nijenbanning (Financiën) zegt hierover: “We wisten dat het jaar 2025 financieel niet zoveel problemen op zou leveren, maar de verwachting was dat we vanaf 2026 te maken zouden krijgen met een fors tekort op de begroting. We hadden dan ook plannen om een omvangrijke bezuinigingsoperatie te starten. Gelukkig lijkt dit niet nodig. We zien verschillende dekkingsmogelijkheden en we verwachten extra geld van het Rijk. Dit neemt niet weg dat we nog wel tekorten hebben in de jaren na 2025 en er ook onzekerheden zijn die de begroting kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de plannen van het kabinet, kosten voor energie, de effecten van klimaatverandering, netcongestie, jeugdzorg, de oorlog in Oekraïne en de opvang van vluchtelingen. Dus scherpte houden op de keuzes die we maken blijft zeker noodzakelijk.”

Woningbouw en gebiedsontwikkeling als belangrijke pijlers

De gemeente zet grote stappen richting meer woningbouw. Met de herontwikkeling van het terrein van Ten Cate en het gebied Hoge Dijkje in Nijverdal wordt niet alleen meer woonruimte gerealiseerd, maar blijft ook het belangrijke bedrijf Ten Cate behouden voor Nijverdal. Ook komt er in 2025 een nieuw plan voor de Markt in Nijverdal en wordt het Masterplan voor het centrum geactualiseerd. Daarnaast wordt in 2025 gestart met de uitvoering van de gebiedsaanpak ‘Daarlerveen in perspectief’. Naast deze projecten wordt er ook gewerkt aan woningbouw in de kleinere kernen van de gemeente, om daar in de lokale woonbehoefte te voorzien. De gemeente werkt aan een routekaart voor de bouw van 1.000 nieuwe woningen. Deze routekaart wordt eind 2024 verwacht en helpt om de woningbouw te versnellen en duidelijke prioriteiten te stellen.

Leefbaarheid verbeteren door investeringen in de wijken

Hellendoorn werkt actief aan leefbare wijken door te investeren in speelplaatsen en groenvoorzieningen. Dit draagt bij aan een gezonde en aantrekkelijke omgeving voor jong en oud. Er wordt gewerkt aan het versterken van de sociale samenhang door de inzet van aanspreekpunten voor de wijken, in de vorm van gebiedsambtenaren. Daarnaast is er een visie in de maak om accommodaties in de wijken toekomstbestendig en multifunctioneel te maken.

Omgevingsvisie Hellendoorn 2040

De gemeente werkt verder aan de Omgevingsvisie Hellendoorn 2040. De Omgevingsvisie beschrijft hoe de gemeente Hellendoorn, met daarin alle dorpen, buurtschappen, natuur en cultuur, zich gaat ontwikkelen. Er komen vragen aan bod zoals: “Wat is nodig om een fijne gemeente te blijven? Zetten we in op groei, of toch maar niet?” “Het gaat over hoe we in onze gemeente kunnen leven, wonen en werken. Samen met onze inwoners willen we werken aan een groene en leefbare toekomst voor Hellendoorn. Voor het maken van de Omgevingsvisie willen we weten hoe onze inwoners hun toekomst in onze gemeente zien. Hoe kijken zij aan tegen thema’s als wonen, werken, klimaat, energie, vervoer en water? Wat vinden zij belangrijk? Hiervoor starten we binnenkort met de participatie”, zegt Nijenbanning.

In 2025 wordt een brede participatievisie en participatieverordening vastgesteld. Deze visie en verordening geven aan op welke manier de gemeente inwoners betrekt bij haar plannen en besluitvorming.

Behandeling in de gemeenteraad op dinsdag 5 november

Op dinsdag 5 november debatteert de raad over de begroting en stelt zij deze vast. De begrotingsvergadering start om 9:00 uur en is live bij te wonen in de raadzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Ook is de vergadering live te volgen via hellendoorn.raadsinformatie.nl. Inwoners die in willen spreken, kunnen dat een week eerder doen tijdens de raadsvergadering op dinsdagavond 22 oktober. Zij kunnen zich aanmelden voor het inspreken door een e-mail sturen aan griffie@hellendoorn.nl. De begroting is te vinden op www.hellendoorn.nl/begroting.

Wat is een begroting

In de begroting zijn de koers van het collegeprogramma, de kaderbrief en de landelijke ontwikkelingen beleidsmatig en financieel uitgewerkt. Ook zijn de plannen voor het komende jaar opgenomen en wordt er een financiële planning voor de komende vier jaar vastgesteld. De programmabegroting geeft per beleidsterrein, ook wel programma genoemd, antwoord op drie vragen: “wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? En wat mag het kosten?” De raad moet de begroting jaarlijks vóór 15 november vaststellen. Deze datum is vastgelegd in de Gemeentewet.