Aziatische hoornaar gezien? Meld het!

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp uit Azië, maar voelt zich de laatste jaren erg thuis in Nederland en laat zich niet meer uitroeien. Hij is daarmee een grote bedreiging voor inheemse bijen, hommels, wespen en andere insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent en wat u kunt doen als u een Aziatische hoornaar ziet.
Hoe ziet de hoornaar eruit?
Hoornaars zien er door hun grootte en opvallende kleuren best eng uit. Maar ze zijn voor de mens niet zo gevaarlijk. Anders dan de bekende limonadewespen hebben hoornaars geen interesse in zoet eten en drinken van mensen
- tussen 2 en 3 cm lang
- zwart borststuk
- zwarte antennes
- geel uiteinde aan de poten
- achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
- koningin en werkster ongeveer even groot
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar (grootte 1 euromunt) en heeft een zwarte kop, een zwart borststuk en alleen het achterste deel van het lijf heeft een gele kleur. De onderste helft van de poten is heldergeel. De Europese hoornaar heeft de grootte van een 2 euromunt, een roodbruine kop en borststuk, maar het achterlijf is zeker voor de helft heldergeel van kleur. De poten van de Europese hoornaar zijn geheel roodbruin.
Hoornaar maakt 2 nesten
De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eentje in het voorjaar en eentje in de zomer. In april wordt de koningin wakker uit haar winterslaap en bouwt haar eerste nest. Dit voorjaarsnest zit vaak op een beschutte plek, zoals in een: spouwmuur, schuur, carport.
In de zomer wordt het voorjaarsnest te klein en zoeken de hoornaars een plek voor het zomernest. Ze maken hun nieuwe nest hoog in de bomen, waardoor het vaak moeilijk te zien is vanaf de grond. In de herfst kan deze net zo groot worden als een skippybal!
Hoornaar gezien? Meld het dan!
Geef dit dan door via de website van waarnemingen.nl. Voeg bij de melding een goede foto toe. Bijna alle meldingen van hoornaars betreffen de inheemse beschermde Europese soort. Kijk dus eerst goed of u de kenmerken van de Aziatische hoornaar herkent. De veelvoorkomende Europese hoornaar hoeft u niet te melden, deze is zelfs beschermd.